Rørinspeksjon VA

For å sjekke hvordan rørenes tilstand er, må vi inn i dem. Det gjør vi ved hjelp av spesialbygde, fjernstyrte kamera.

Når både nye og gamle rør skal sjekkes innvendig, er det essensielt med godt utstyr. For jo bedre kamera, jo klarere innsyn får vi. Derfor har vi investert i det beste utstyret. Vi bruker både traktorkamera, sattelittkamera og stakekamera til å få oversikt.

Ved hjelp av fjernstyrte traktorkamera kan vi kjøre inn i både tørre og våte rør, og få et nøyaktig bilde av tingenes tilstand. Traktorkameraet kobles til en kabel, som igjen er koblet opp til skjerm og overvåkingsutstyr i en operatørbil. Herfra manøvreres traktoren via skjerm ved hjelp av to joysticker; én til å kjøre med, én til å styre kameraet med. Alt kameraet finner inne i røret, registreres og logges, og oversendes til slutt kunden i en tilstandsrapport.

Spesialkamera operatør
Traktorkameraene, som har forskjellig størrelse, brukes til å gi et nøyaktig bilde av tingenes tilstand inni et eller flere rør.

Traktorkameraene kommer i flere størrelse. Det er rørdimensjonen det skal jobbes i, som bestemmer hvilken traktor som skal brukes. Traktorhjulene tilpasses rørets dimensjon, slik at kameraet står i senter av røret.

Traktorene kan både kjøre frem- og bakover, og har kamerahode som kan dreies 360 grader. For å sikre at kameraet får nok lys til å ta bilder med høy kvalitet, har kamerahodet flere innebygde lys.

Av og til er det viktig å sjekke en eller flere tilkoblinger på hovedrør. Da brukes en traktor med satelittkamera. Traktoren kjøres inn til påkoblingen, og herfra kjøres satelittkameraet opp til 40m inn i stikkledningen. Andre ganger er røret som skal inspiseres så lite, at selv det minste traktorkameraet blir for stort. Da brukes et roterbart stakekamera til å løse oppdraget.

Spesialkamera overvåkning
På skjermen kan vi følge med på hva spesialkamera ser nede i røret.

Andre tjenster fra Sørmiljø Søgne rørservice: